>>Shingle-Style Lakefront
Shingle-Style Lakefront2018-10-22T19:28:15+00:00

Project Description

Shingle-Style Lakefront

Location: Lake Anna, VA

We designed and built the original 2500 square foot New England style residence nearly twenty years ago. The traditional one-story rambler was carefully oriented to the site and broken into three separate pods to maximize water views and organize the house into distinct public, private and semi-private spaces. The new owners sought more interior and exterior space for entertaining so we built a fourth pod onto the right wing of the house and expanded the outdoor living spaces.

The addition and renovation yielded one new bedroom, two full baths, a game room, a media room, walk-in closets, a covered patio and more expansive decks. From window treatments to the stone veneer, great care was taken to honor the designer’s original vision. This seamless expansion has transformed a beautiful home into an extraordinary home.

The initiative was not without its challenges. The original home only had six feet of clearance under the deck, so careful excavation was needed to provide the necessary height for a covered patio. A window was added to the back wall to complete the illusion of a finished basement and mimics the window above the deck. Strict governances regarding water run-off had to be met as well. Several layers of graduated aggregate provide the foundation for the irregular flagstone patio and pea gravel fills the joints. This allows rainwater to be absorbed directly into the ground without redirecting runoff.

The septic tank was relocated and the windows, stone veneer, cedar siding and roofing shingles were carefully sourced to match the original.

As with the original, clerestory windows were used above the doors to bring in more natural light and special lighting was used throughout the interior and exterior to provide both safety and ambiance for the clients and their guests in the evening.

Stained shingles and painted PVC trim help reduce maintenance as does the composite decking, and splinter-free enjoyment is an added benefit. Everyone was thrilled with the outcome!

Photography: ©Greg Hadley